Fizičko obezbeđenje i video nadzor – neophodnost svakog poslovanja

Fizičko obezbeđenje i video nadzor – neophodnost svakog poslovanja

Poslednjih nekoliko decenija u svetu, a i kod nas privatni sektor bezbednosti dominira kada je u pitanju obezbeđivanje privrednih objekata. Svaki iole ozbiljan poslodavac želi svoju imovinu zaštititi i "skinuti s vrata" brigu manje. Velike kompanije teže podići nivo bezbednosti jednu stepenicu više, sinhronizujući fizičko obezbeđenje i video nadzor. Bez obzira na delatnost, zaštita imovine, lica i poslovanja trebalo bi da je prioritet, a stepen zaštite zavisiće od procene rizika. Zato je potrebno konsultovati stručnjake koji su najbolji u ovoj oblasti. Procena rizika u zaštiti imovine ima zadatak da prepozna potencijalno ugrožavanje ljudi, imovine i resursa. Cilj same procene jeste prevencija i delovanje na vreme. Izuzetno je važno obaviti kvalitetnu analizu svih potencijalnih rizika, a ne primenjivati ista rešenja za većinu objekata. Bezbednost firme zasniva se na video nadzoru i fizičkom obezbeđenju. Možda ste se našli u nedoumici koje rešenje izabrati, da li je potrebno kombinovati oba ili samo jedno. Navešćemo nekoliko benefita koji  mogu biti presudni pri izboru. 

Video nadzor - glavni saputnik bezbednosti

Prvi korak u zaštiti vaše imovine je analiza objekta koja je ujedno i uslov za postavljanje video nadzora i angažovanja fizičkog obezbeđenja. Kada se završi sa analiziranjem, pristupa se postavljanju video nadzora koji će zadovoljiti najviše standarde. Kamere treba da budu visokog kvaliteta da bi odgovorile na bezbednosne izazove. Prednosti koje dolaze uz video nadzor su: kontrola prostora 24/7, prilagođenost svakoj lokaciji, povezanost sa alarmnim sistemom, povezanost sa mobilnim uređajima ili nekim drugim uređajima. Ugradnja najsavremenijih tehničkih sistema olakšava rad zaposlenih i povećava sigurnost zaštićenog objekta. Jednom kada  sve obezbedite možete mirno spavati bez razmišljanja o rizicima. 

Pouzdanost i efikasnost fizičkog obezbeđenja

Kada ugradite kamere na potrebna mesta, onda dodatno pojačavate bezbednost angažovanjem fizičkih lica. Možda ćete pomisliti da je to nepotreban trošak, ali sve to ide u rok službe. Fizička prisutnost obezbeđenja je ipak nezamenljiva. Obezbeđenje na vratima nekog objekta odmah  pokazuje ozbiljnost pristupa. Pa i ako neko pomisli uraditi nešto nedozvoljeno, ustuknuće pred stručnim i obučenim licem.  Osim toga, vi dobijate i niz prednosti kao što su efikasno bavljenje bezbednosnim pitanjima, patroliranje po objektu, delovanje preventivno i represivno i niz drugih stvari koje sam video nadzor ne može obaviti. Ceo paket korak je bliže potpunoj sigurnosti.

Brza reakcija u kriznim situacijama

Naravno da niko ne želi da dođe do kriznih situacija, ali kao što se kaže "nikad se ne zna", zato je poželjno u takvim trenucima imati sposobno obezbeđenje koje će na vreme uočiti sve rizike i delovati u skladu sa protokolom. Ovaj posao ne može da obavlja svako, zato je važno imati stručne ljude koji su prošli sve obuke i koji će znati da se snađu u svim uslovima. Fizičko obezbeđenje vrše službenici maksimalno opremljeni, sa logističkom podrškom timova spremnih da intervenišu kada je potrebno.

Preporuka struke je da uvek postoji video nadzor koji omogućava pregled i kontrolu nad dešavanjima u organizaciji. U zavisnosti od veličine vaše firme, organizacije koju vodite, potencijalnih opasnosti koje vas mogu zadesiti, stručnjaci će proceniti  da li vam je potrebno i fizičko obezbeđenje. Svakako vi dajete poslednji sud. Pa se zapitajte da li je vašem biznisu potrebna kompletna sigurnost ili samo tehnička podrška.