Alarm i video nadzor – nepotreban trošak ili ulaganje?

Alarm i video nadzor – nepotreban trošak ili ulaganje?

Alarmni sistem i sistem video nadzora nisu više „komforna izmišljotina“ u kojoj jedna porodica ili preduzeće teže da uživaju. Oni su danas mnogo pristupačniji svima, gledajući na cenovni rang u kom se kreću. Prirodno je da čovek želi da zaštiti svoju privatnu imovinu i svoje bližnje, kao i da osigura svoj poslovni prostor. Mesečno ulaganje u ovu vrstu usluge svakako je mudra odluka zbog koje nećete zažaliti.

Lakši i sigurniji život

Naravno da odluka o ugradnji alarma i video nadzora zahteva prethodno preispitivanje i glasno razmišljanje na temu „da li to meni uopšte treba“. Bez obzira na to da li imate svoj biznis, ili želite „samo“ mirno da spavate, znajući da su vaši ukućani sigurni, odgovor je potvrdan.

Svaki rast i modernizaciju tehnike i tehnologije trebalo bi pratiti i iskoristiti benefite koji nam olakšavaju i unapređuju život. Upravo u tom kontekstu nalaze se alarm i video nadzor i kao takvi se analiziraju njihova upotreba i vrednost, što je odlično, jer u takvoj situaciji bespogovorno shvatimo da nam taj lakši i sigurniji život treba. 

Dakle, ukoliko ste vlasnik poslovnog prostora, direktor ste sportskog centra ili medicinske ustanove ili, na primer, maloprodajnog objekta, pa čak i ukoliko smatrate da bi provalnik u nekom momentu poželeo nasilno da uđe u vaše dvorište i vaš dom, video nadzor i alarm ne bismo tako lako mogli da nazovemo troškom. 

Kako izabrati odgovarajući sistem?  

Sistem tehničke zaštite i postoji, pre svega, za zaštitu imovine. Podrazumeva planiranje sistema tehničke zaštite, projektovanje i nadzor, kao i montažu, puštanje u rad, održavanje sistema i obuku korisnika. Sertifikovani stručnjaci vrše procenu i instalaciju sistema video nadzora i izrađuju plan. Ovo se odnosi na bilo koji objekat: od privatnih i poslovnih prostora, preko banaka i sportskih objekata, do medicinskih, obrazovnih i drugih ustanova.

Ceo sistem se sastoji od kamera, opreme za skladištenje i prikazivanje video materijala i kablova pomoću kojih se sve povezuje. Što se tiče izbora opreme, potrebno je prethodno utvrditi koja je namena u pitanju: da li je cilj osigurati samo spoljašnji deo, na primer, ili se radi o pokrivanju celog terena (ulazna vrata i prednji deo, dvorište, unutrašnji deo, garaža). 

Kada su kamere u pitanju, možete ih birati tako što proverite da li podrazumevaju noćni režim rada, daljinsku kontrolu fokusa i zuma i slične mogućnosti.


Da li je alarmni sistem pouzdan?

Alarmni sistem smatra se veoma pouzdanim sistemom zaštite, vrlo jednostavnim i efikasnim. Sastoji se od grupe senzora koji služe da detektuju štetne i opasne događaje, kao što su lom stakla, kretanje u prostoru, požar. Može da obavesti čujno ili nečujno, recimo putem glasnih sirena, telefonom ili preko interneta. Za to postoje, recimo, opcija isključenja pod prinudom, kada koristite šifru za isključenje, ili tiha dojava gde pritiskom na panik taster napadač nije svestan da ste oglasili opasnost.

Da biste bili kompletno spokojni u bilo kojoj situaciji, pa i kada ste na odmoru ili poslovnom putu, moguća je povezanost video nadzora sa kontrolnim monitoring centrom (dežurna služba koja reaguje momentalno na aktivirani alarm). U tom slučaju, patrole su sve vreme i svakog dana dostupne i spremne da reaguju na opasnost, što znači da ste vi i vaša imovina bezbedni u potpunosti.

Dakle, ulaganje u sistem nadzora ne bi trebalo gledati kao trošak, već kao investiciju kojom osiguravate svoju bezbednost i bezbednost svoje imovine. Svaka situacija ostaje zabeležena i dokaziva.

Ako i dalje niste sigurni da li vam je alarmni i video nadzor potreban, a niste sigurni ni u izbor, slobodno nas možete kontaktirati za više informacija OVDE kako bismo vam pomogli.