6 najčešćih grešaka pri izboru kamere za video-nadzor

6 najčešćih grešaka pri izboru kamere za video-nadzor

Savremeno doba i razvoj tehnologije doneli su sve veću ekspanziju sistema za video-nadzor, što je u principu dobra stvar. Prvobitno zbog široke i kvalitetne ponude koja trenutno vlada na tržištu. Danas, gotovo svaki poslovni objekat je pokriven video-nadzorom, a sve više stambenih jedinica i domaćinstava prelazi na ovaj tip obezbeđenja. Razlozi su i više nego očigledni, čitamo ih svakodnevno u novinama, na portalima ili slušamo na vestima. Ne prođe skoro nijedan dan da  nema vesti o nekoj pljački. Pa zašto onda rizikovati kada možemo mirno spavati?

Početnu tačku planiranja svakog sistema za video-nadzor predstavljaju kamere, a ostatak sistema se projektuje prema broju kamera i njihovim karakteristikama. Međutim, za prosečnog korisnika izbor kamere je često vrlo težak i mučan posao. Bezbroj karakteristika, raznih tehničkih termina stvaraju samo sveopštu konfuziju i onda dolazi do greške u izboru. U nekom od prethodnih postova pisali smo o karakteristikama na koje bi trebalo obratiti pažnju, a danas ćemo se bazirati na najčešće greške koje se prave pri kupovini kamere za nadzor. Donosimo vam šest najčešćih grešaka.

1. Kupovina cenovno najpovoljnije kamere

Iako na prvi pogled sve kamere izgledaju slično i čini vam se da sve rade po istom principu, to se u praksi neće pokazati kao tačno. Naravno da cena ne diktira uvek kvalitet, ali što se tiče tehnike, ovo je uglavnom slučaj. Obično jeftinije kamere imaju slabiji softver. Steel Security DN021 radi  sa opremom visokog kvaliteta koja omogućava najbolje uslove za video-snimak.

2. Baziranje samo na rezoluciju

Rezolucija je bitna, ali nije presudna. Za osnovni video-nadzor čija je namena samo uvid u dešavanja unutar nekog prostora ili ispred objekta često je dovoljna i kamera niže rezolucije, međutim, ukoliko je u pitanju neka veća površina preporučuju se kamere veće rezolucije. Prednost veće rezolucije je u nivou detalja pa je uz HD kamere moguće i lako prepoznavanje lica, a uz Full HD kamere čak i očitavanje registarskih brojeva sa tablica automobila.

3. Nemate jasan plan za postavljanje kamera

Prilikom ugradnje nadzora dobro je prvo napraviti detaljan plan objekta i mapirati ključne tačke. Ako niste stručni na tom području, pozovite stručnjake koji će proceniti stepen rizika i na osnovu toga i postaviti kamere. Možda ćete pomisliti da sve to možete i sami vrlo lako uraditi, što i nije jednostavno i dovodi vas do drugih problema: kamera na pogrešnom mestu postavljena ili utrošeno više novca na kamere nego što je potrebno.

4. Temperaturni opseg

Temperatura je jedan od najbitnijih parametara kada je u pitanju spoljašnja kamera. Proizvođač svakog uređaja mora specificirati temperaturni opseg u kome svaka kamera radi. A vi prilagođavate temperaturnom opsegu koji vlada kod vas u gradu ili u državi.

5. Zanemarivanje alarmnog sistema

Potpuni spokoj u bilo kojoj situaciji pruža objedinjen video-nadzor i alarmni sistem. Ovako urađen sistem nadzora svojim detektorima štiti prostor i otkriva svako neovlašćeno kretanje, a zatim alarmira sistem putem glasnih sirena.

6. Zanemarivanje servisa i održavanja

Servis i održavanje video-nadzora treba obavljati redovno. To je jedna od ključnih stavki kako biste bili sigurni u besprekorno funkcionisanje vašeg sistema. Napredna tehnologija u našem servisnom centru osigurava spremnost da u najkraćem roku servisiramo vaš sistem što pruža kompletnu sigurnost. 


Ovo je jedno dugoročno ulaganje i zato dobro obratite pažnju pri kupovini i ugradnji.